Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukisäätiö jakoi 117.000 euroa apurahoja – Suomi 100 -Innovaatiopalkinto Jero Aholalle ja tiedepalkinto Timo Hyppäselle
Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukisäätiö jakoi syysjuhlassaan 28.11.2017 kannustus-apurahoja Lappeenrannan teknillisen yliopiston perusopiskelijoille, väitöskirjaa tekeville jatko-opiskelijoille ja väitelleille post doc -tutkijoille. Lisäksi jaettiin opetusstipendit, avustus Erotustekniikan keskukselle, Suomi 100 -Innovaatiopalkinto ja illan lopuksi tiedepalkinto, joka on suuruudeltaan 12.000 euroa.
Suomi 100 -Innovaatiopalkinnolla yliopiston tukisäätiö halusi kunnioittaa itsenäisen Suomen 100-vuotista taivalta myöntämällä palkinnon ennakkoluulottomasta ja innovatiivisesta tutkimuksesta. Palkinto muodostui Leo Kojo –rahastosta, Lauri ja Lahja Hotisen rahastosta sekä Matematiikan ja kemian rahastosta. Rahastojen jo edesmenneet perustajat Leo Kojo, Lauri Hotinen ja Eeva Suurlahti ovat syntyneet vuonna 1917. Palkinnon sai professori Jero Ahola, joka esitteli tutkimusaihettaan, jossa ilmasta tehdään ruokaa ja polttoainetta aurinkoenergian avulla. Tällöin tuotantolaitos voidaan perustaa mihin vain, kun ei olla vedestä ja polttoaineesta riippuvaisia.
Vuoden 2017 Tiedepalkinnon sai professori Timo Hyppänen. Hyppänen toimii LUT School of Energy Systemsin professorina Lappeenrannassa. Tutkimusaiheena Hyppäsellä on energiaprosessien mallintaminen ja erityisesti leijukerrostekniikan hyödyntäminen energiatekniikan sovelluksissa. Leijukerrostekniikkaa mallintamalla voidaan vähentää päästöjä, kustannuksia ja riskejä esim. kyseistä tekniikkaa käyttävien voimalaitosten rakentamisessa. Mallinnuksen avulla tehostetaan merkittävästi myös uusien energiaprosessien kehittämistä erityisesti hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi käytettäessä erilaisia polttoaineita raaka-aineina. Päästöjä voidaan vähentää leijukerrosprosessilla mm. ottamalla hiilidioksidi talteen tuotekaasuista, tuottamalla energiaa uusiutuvan biomassan avulla tai parantamalla prosessien hyötysuhdetta, mikä lisää voiman tuotantoa pienemmillä päästöillä.
Tiedepalkintotoimikunnan kriteerinä tiedepalkintoa arvioidessaan oli tutkimustoiminnan tieteellinen merkittävyys ja innovatiivisuus, tieteellinen tuotanto, kotimainen ja kansainvälinen yhteistyö, yhteiskunnallinen merkittävyys ja vaikuttavuus. Professori Hyppänen on ohjannut suuren määrän väitöskirjoja, hän on saanut useita akateemisia tunnustuksia, hän on ahkera julkaisija ja patentteja hänellä on eri maissa yli 500. Hän on ollut lukuisissa tieteellisissä luottamustehtävissä, hänellä on paljon yhteistyötä yritysten kanssa, hän on onnistunut keräämään myös ansiokkaasti tutkimusvaroja mm. EU:lta. Hyppänen on osallistunut aktiivisesti oman alansa kansainvälisen verkoston toimintaan ja on ollut tutkimusyhteistyössä alan eturivin tutkijoiden ja yritysten kanssa ja hänen tutkimusryhmänsä on ollut mukana 8 EU-tutkimuskonsortiossa.
Perusopiskelijoiden stipendejä jaettiin 15 kpl, jotka olivat 1.000 euron suuruisia. Stipendien saannin edellytyksenä oli hyvä opintomenestys ja hyvin edenneet opinnot. Lisäksi huomioitiin mahdolliset tutkimukset ja ulkomailla suoritetut opinnot. Jatko-opiskelijoiden ja väitelleiden post doc –tutkijoiden osalta kannustusapurahan saamiseen vaikuttivat aktiivinen tutkimustyö sekä ulkomaan vaihtotutkijavierailut. Kannustusapurahat olivat suuruudeltaan 4.000 euroa. Opetusstipendit olivat 1.000 euron suuruisia ja ne jaettiin vuoden luennoitsijalle ja vuoden opintojakson pitäjälle. Vuoden luennoitsijan stipendin sai professori Tuomo Sainio kemiantekniikan alalta. Parhaasta opintojaksosta stipendin sai Ahti Jaatinen-Värri energiatekniikan alalta. Kannustusapurahat jaettiin Lauri ja Lahja Hotisen rahastosta, Kemian ja Matematiikan rahastosta, Imatran kaupungin rahastosta ja Sähkötekniikan rahastosta. Erotustekniikan keskukselle jaettiin 30.000 euron avustus Nuutti ja Tyyne Vartiaisen rahastosta. Avustuksen otti vastaan Erotustekniikan keskuksen johtaja Samantha Kiljunen.
Illan avasi säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Vartiainen. Vartiainen korosti puheessaan yliopistoa tukevien tahojen sekä LUT:n yhteistyötä innovaatioiden eteenpäin viemisessä. Tätä varten on perustettu Green Campus Innovations –yritys, jonka kautta vasta perustetut LUT-lähtöiset yritykset tai jo olemassa olevat LUT:n tutkimukseen nojautuvat yritykset voivat saada rahoitusta. Rehtori Juha-Matti Saksa kertoi LUT:n kuulumiset, jossa kävi ilmi Suomen yliopistojen ensi vuoden erittäin tiukka rahoitustilanne. LUT on onnistunut toiminnallaan sopeuttamaan menoja ja selviää rehtori Saksan mukaan lähitulevaisuuden haasteista hyvin.
Illan viihtyvyydestä vastasivat LUT:n Teekkarilaulajat sekä tunnelman luojana ihastuttavalla äänellään hurmannut laulava pianisti Susanna Soikkeli. Suomi 100 –teemaan liittyen kuultiin Teekkarilaulajilta aina yhtä liikuttava Finlandia.
LAPPEENRANNAN TEKNILLISEN YLIOPISTON TUKISÄÄTIÖ
Syysjuhla 28.11.2017
Stipendit, apurahat ja avustukset, yhteensä 117.000 euroa
OPISKELIJAT, 1000 euroa - yhteensä 15000 e
1 Abdullai, Abdul-Rauf Larry
2 Gräsbeck Krister
3 Hyttinen Jenni
4 Jokelainen Artturi
5 Kettunen Simo
6 Lehtisyrjä Lassi
7 Luukkainen Roope
8 Minashkina Daria
9 Niemelä Oona
10 Nigam Vivek Prakash
11 Partti Ari
12 Rautasalo Essi
13 Simonen Jaakko
14 Sirviö Aleksi
15 Tuunainen Valeri
IMATRAN KAUPUNGIN RAHASTO, 4000 euroa
Lyytikäinen Katja
SÄHKÖTEKNIIKAN RAHASTO, 4000 euroa
Jaatinen Pekko
LAURI JA LAHJA HOTISEN RAHASTO, 4000 euroa -
yhteensä 24000 euroa
Karhunen Antti
Khakurel Jayden
Kozlova Mariia
Toghyani Amir
Uusitalo Antti
Vanhala Mika
KEMIAN JA MATEMATIIKAN RAHASTO, 4000 euroa, yhteensä 20000 euroa
Filimonov Roman
Golmaei Seyed Mohammad
Junttila Virpi
Kinnarinen Teemu
Virolainen Sami
NUUTTI JA TYYNE VARTIAISEN RAHASTO, avustus 30000 euroa
Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Erotustekniikan keskus
OPETUSSTIPENDI, 1000 euroa - yhteensä 2000 euroa
Jaatinen-Värri Ahti
Sainio Tuomo
SUOMI 100 - INNOVATIIVISUUSPALKINTO, 6000 euroa
Kemian ja matematiikan rahasto 2000 e
Lauri ja Lahja Hotisen rahasto 2000 e
Leo Kojo –rahasto 2000 e
Ahola Jero
TIEDEPALKINTO, 12000 euroa
Timo Hyppänen
LUT-yliopiston ja ammatillisen koulutuksen tukisäätiö
Yliopistonkatu 34, PL 20
53851 Lappeenranta
Toimisto: Huone 6329
puh. 045 6440 913
email: info(at)lut-tukisaatio.fi